Класифікаційна характеристика медіа-консалтингу як сегменту українського ринку інтелектуальних послуг - Доронцева, Єлизавета (Інтегровані комунікації, 2018)
Медіа-консалтинг є новим, а тому малодослідженим, різновидом консультування на ринку інтелектуальних послуг України. Утім, варто зауважити, що цей вид діяльності підкріплений значною практичною базою, що ґрунтується на діяльності фахівців цієї сфери. Теоретичним підґрунтям можуть слугувати дослідження з консалтингу загалом, адже вони розглядають аспекти, спільні для усіх сфер конcультування, у тому числі медіа-консалтингу. Актуальність теми дослідження полягає у тому, що у ній пропонується конкретне визначення медіа-консалтингу, наводяться його характерні особливості, аналізується співвідношення понять «медіа-консалтинг», «PR-консалтинг» та «комунікаційний консалтинг». У науковій роботі пропонується також типологія медіа консалтингових послуг за функціями та типологія компаній, що надають такі послуги, за масштабом діяльності. Мета дослідження: вивчити українські реалії і особливості медіа-консалтингу як підґрунтя для нового напряму діяльності у секторі видавничої справи. Для досягнення поставленої мети було визначено перелік таких завдань: 1) конкретизувати поняття медіа-консалтингу; 2) створити типологію основних послуг в структурі медіа-консалтингу; 3) виявити перспективи впровадження медіа-консалтингових послуг в структурі діяльності видавництв. Для реалізації мети та завдань дослідження використано низку методів наукового пізнання. Аналіз та синтез застосовувався для розкриття суті поняття медіа-консалтинг. Аналіз діяльності медіа-консалтингових організацій дозволив з’ясувати специфіку видавничих послуг у структурі медіа-консалтингу. Використання системного методу дозволило систематизувати медіа -консалтингові послуги за методами та створити класифікацію компанії, що надають такі послуги, за масштабами діяльності. Метод прогнозування дозволив описати перспективи впровадження медіа-консалтингових послуг в структурі діяльності видавництв.