Комунікаційна безпека як напрям підготовки фахівців: сутність, зміст компетентностей, перспективи розвитку - Гусак, Ольга (Інтегровані комунікації, 2016)
Мета статті полягає у розкритті компетентнісного підходу щодо формування майбутніх фахівців з комунікаційної безпеки, у розробці перспективних напрямів їхньої кваліфікованої підготовки. Основні результати дослідження відображено у переліку професійних компетентностей спеціалістів у галузі комунікаційної безпеки, який включає здатність до виявлення комунікаційних загроз, особливостей цивілізованого, маніпулятивного і варварського впливу на державному, корпоративному і особистісному рівнях, типів маніпуляторів, різновидів маніпулятивних пасток, маніпулятивних технологій; можливість використання ефективних способів нейтралізації і протидії маніпулятивному впливу; навички організації, планування і реалізації своєї діяльності в умовах інформаційних атак; володіння комунікаційними, організаційними, технічними методами захисту інформації в сучасних інформаційних системах та мережах.