Дослідження соціально-комунікаційних механізмів формування іміджу кампанією «ІКЕА» в Україні - Досенко, Анжеліка (Інтегровані комунікації, 2019)
У статті розглядається імідж сучасної компанії IKEA. Вони хочуть увійти на український ринок, але не можуть цього зробити протягом 10 років, через політичні та ідеологічні міркування. Цей тип виробників меблів займе чільне місце на внутрішньому ринку дуже скоро. Багато українців знають про IKEA, вони купують товари в Інтернеті від іноземних дистриб’юторів, але не мають можливості купувати у фірмових магазинах, оскільки вони не існують на території України. Актуальність теми не викликає сумнівів. Образ кампанії є базою для стратегічно-важливих елементів зображення та засобів зв’язку між ІКЕА та цільовою аудиторією, тобто, таких які не входить до матеріальної бази. Загальновідомо, що організація IKEA має правильну та потужну комунікаційну політику, своєчасно та оперативно інформує цільову аудиторію про події, а також формує потужний соціальний імідж. Всі ці фактори сприяють формуванню позитивного ставлення покупця до продуктів кампанії.Абсолютно фундаментальним є принцип формування репутації, який демонструє позитивні сторони та недоліки продуктів IKEA. Хоча IKEA ще не увійшли на територію України, але українці знають про товар і мають точку зору про них. Отже, коли IKEA знайде можливість прийти на місцевий ринок, цільова аудиторія буде негайно зростати.Ця стаття привертає увагу до способу розуміння того, що потрібно українським покупцям. Такі, як етичні принципи, інноваційні методи, механізми дизайну зображень, які впливають на сприйняття товару замовниками та брендом в цілому. Отже, нашою метою було вивчення PR-технологій, що використовуються для розробки іміджу IKEA для місцевого українського ринку та для вітчизняного споживача. Для нашого дослідження ми використовували такі методи як: аналітика наукової думки та позицій, порівняльний аналіз, інтерв’ю, прогноз створення іміджевих позицій IKEA на місцевому ринку. Основні результати цієї роботи - прогнозувати ставлення українців до типової нової меблевої компанії, яка намагається вийти на місцевий ринок. Як аудиторія прийме їх. Яким чином цільова аудиторія бачить товари IKEA та рівень готовності купувати товар. З дослідження випливає, що місцева аудиторія має хороші уявлення про IKEA й близько 30% людей готові витратити свої гроші на купівлю меблів (та інших різних товарів) цієї компанії. Здебільшого українці мають прекрасну точку зору щодо IKEA. Отже, під час дослідження ми намагалися з’ясувати діяльність IKEA та проаналізували PR-технології, що використовуються для формування думки цільової аудиторії. У результаті ми помічаємо, що українці мають певні знання про ІКЕА, її імідж та певне ставлення до своїх товарів. Найбільша частина української аудиторії не має можливості придбати те, що вони продають, але почули про них або бачили рекламу через Інтернет.