Тенденції розвитку новітньої біобібліографії (за матеріалами всеукраїнського «Біографічного рейтингу») - Стамбол, Ігор (Інтегровані комунікації, 2019)
Метою статті є з’ясування основних тенденцій біобібліографії за останні два роки, які відбилися на ресурсі «Біографічного рейтингу», завдання полягають у визначенні кількісних показників, зокрема, найпродуктивніших біобібліографічних осередків, основних професійних груп, щодо представників яких створюються покажчики. У процесі дослідження використано аналітичний метод – для з’ясування сутності опрацьованих джерел, а також методи класифікації – для розрізнення покажчиків за тематикою і групування. Висновок отримано в процесі синтезу отриманої інформації. З’ясовані статистичні показники свідчать, що в біобібліографії останніх років значно переважають науковці, зокрема, гуманітарного спрямування, переважно історикам та краєзнавцям. Інша переважаюча група – літератори, але більшість покажчиків стосується маловідомих і регіональних літераторів. Але, не зважаючи на кількісну перевагу, переможцями за результатами «Біографічного рейтингу» обрано також покажчики, присвячений композитору, священнику і педагогу. Основними центрами, що продукують найбільшу кількість персональних покажчиків є університетські бібліотеки, які пов’язані з кафедрами та науковими «школами» і пріоритетними напрямами досліджень.