Інтернет-мем як інтелектуальний продукт колективної творчості інтернет-користувачів - Сосєдко, Катерина (Інтегровані комунікації, 2019)
У статті розглянуто явище мемів та їх значення в контексті інтернет-простору, а також яким чином інтернет-меми впливають на характер комунікації в мережі, досліджено історико-культурні наслідки функціонування мемів. Меми — соціокультурне явище, що є наслідком розвитку кіберпростору. Це потужний засіб комунікації, тому важливо проаналізувати роль цієї комунікаційної одиниці у суспільстві. Меми є масовим явищем, здатним постійно збільшувати оберти, залучати нових користувачів. Саме у такий спосіб відбувається навмисний вплив на індивідуальну свідомість людини. Однак найстрашніше те, що мем сприймається по-різному, створюючи нові реалії, навіть спотворюючи їх. Тому важливо дослідити специфіку функціонування мемів в інтернеті. Культура їх створення відображає рівень розвитку суспільства. У статті розглядається історія виникнення поняття «мем», виокремлено жанрове різноманіття та визначено класифікацію форматів (наведено приклади найпопулярнішого мему, що активно поширюється соціальними мережами). Проаналізовано можливі причини, які можуть бути наслідком створення мему. Інтернет-мем — це вірусний інформаційний продукт, що користуватиметься попитом ще довго, адже легкість сприйняття та відтворення для сучасного користувача надзвичайно важлива. Водночас мем може швидко втрати свою популярність, причини якої розглядаються у статті.