Нові сервіси в роботі бібліотек Австралії та Нової Зеландії - Поліщук, Тетяна; Шевчук, Олександр (Інтегровані комунікації, 2022)
Вивчення світового досвіду в роботі бібліотек дає можливість українським установам взяти з нього найкраще, вже апробоване та перспективне для роботи зі своїми користувачами. У даному дослідженні автори звернули увагу на проєктну діяльність і взаємодію з читачами бібліотек Австралії та Нової Зеландії через нові сервіси. У статті розглянуто проєктну діяльність та нові сервіси, що застосовують у роботі зі своїми користувачами публічні бібліотеки Австралії та Нової Зеландії. Вирішення поставлених завдань здійснювалося за допомогою загальнонаукових методів дослідження. Було проведено аналіз джерел з визначення основних понять теми; аналіз контенту сайтів та соціальних мереж обраних установ; історико-порівняльний метод становлення публічних бібліотек Австралії та Новій Зеландії. На основі аналізу зарубіжного досвіду досліджено напрями соціокультурних трансформацій публічних бібліотек Австралії та Нової Зеландії. Основні результати та наведені приклади у майбутньому можуть бути впроваджені у діяльність українських книгозбірень та допомогти в налагодженні співпраці з публічними бібліотеками цих країн. Основні положення, матеріали та результати дослідження можуть бути використані при взаємодії публічних книгозбірень з бібліотеками Австралії та Нової Зеландії. Порівнявши діяльність бібліотек у цих країнах, можна дійти висновку, що хоч австралійські та новозеландські і мають значно більшу кількість матеріальних ресурсів, все ж напрями діяльності в цілому є схожими. Особлива увага приділяється саме навчанню і дозвіллю користувачів, для цього також залучаються відомі люди. Українські ж публічні книгозбірні можуть впроваджувати у свою роботу схожі проєкти та використовувати нові сервіси для взаємодії зі своїми користувачами та громадами.