Прояви нового гуманізму в сучасних журналістськихта рекламних текстах різної проблематики - Кравченко, Олена; Фєдотова, Наталія (Інтегровані комунікації, 2021)
Стаття має на меті висвітлити, як за допомогою журналістських текстів, соціальної та комерційної реклами популяризуються основні засади нового гуманізму. У медіатекстах виокремлено тенденції неогуманістичного світогляду. Наголошено на тому, що ЗМІ надають соціальну підтримку індивіду для утвердження невичерпності його пізнавальних, адаптивних, перетворювальних і творчих здібностей, чим забезпечується саморозвиток, самопізнання й самореалізація людини протягом усього життя. Окреслено прикладний характер формування нових цінностей через демонстрацію конкретних дій кожної людини (організації, спільноти) задля досягнення загальної мети. Показано зміну ціннісних установок, котрі гармонізують відносини людини з довкіллям, не тільки внутрішній світ людини, а й природну та соціальну сфери. Простежено інклюзивний характер гуманістичної парадигми в широкому культурно-освітньому й гуманітарно-екологічному значенні, усвідомлення незнищенності деструктивних схильностей індивіда.