Видавничі осередки на західноукраїнських землях XVI–XVII ст., їх роль у збереженні української духовної культури - Макарова, Марія (Інтегровані комунікації, 2016)
На основі комплексного аналізу опублікованих і нововиявлених архівних матеріалів та стародруків здійснено спробу виявити роль і значення окремих друкарських осередків на західноукраїнських землях в розвитку культури України другої половини XVI–XVII ст. Розкрито історичні умови і тенденції розвитку українського книговидання дослідженого періоду. З’ясовано особливості друкарства на західноукраїнських землях, особливості використання українських стародруків в богослужбовій практиці та науково-освітній діяльності, в тому числі серед церковнослужителів та населення інших віросповідань. Охарактеризовано значення друкарства для розвитку української культури другої половини XVI–ХVІІ ст.