ГЛОБАЛЬНІ ТЕНДЕНЦІЇ В УПРАВЛІННІ РЕПУТАЦІЄЮ - Харамурза, Дар’я; Сошинська, Вікторія (Інтегровані комунікації, 2024)
Стаття присвячена аналізу глобальних тенденцій в управлінні репутацією. Автори дослідили актуальні світові рейтинги та проаналізували репутаційні дослідження; визначили основні репутаційні ризики, які впливатимуть на управління репутацією та формування антикризової комунікаційної стратегії компанії. У статті наведено дані порівняльного аналізу лідерів рейтингу Global RepTrak 100 за 2020–2024 рр. Виокремлено компанії, які з року в рік очолюють цей рейтинг та мають сильну позитивну репутацію серед стейкхолдерів. Визначено, що серед глобальних тенденцій у сфері управління нематеріальними активами, які визначають розвиток компаній, ключовими є: корпоративна репутація, відповідальне лідерство та сталий розвиток. Серед актуальних трендів в управлінні репутацією важливе значення мають наявність вищої мети корпоративного бренду, якісна комунікація з різними групами стекхолдерів як основа бізнес-стратегії, кібербезпека та захист даних, інтеграція штучного інтелекту в робочі процеси (у тому числі комунікативні) та етичність його використання. На основі проведеного аналізу підготовлено рекомендації для формування ефективної комунікаційної стратегії з управління репутацією. Автори статті наголошують, що комунікаційна стратегія для розбудови і підтримання позитивної репутації компанії, має спиратися на збалансовану систему комунікаційних каналів і повідомлень. Компанія, яка прагне мінімізувати репутаційні виклики і кризи, обов’язково має пропрацьовувати можливі варіанти репутаційних ризиків та розробляти сценарії швидкого реагування на них. Наявність плану антикризових комунікацій дозволить швидко та злагоджено діяти в умовах цейтноту. Водночас, враховуючи крихкість та мінливість ситуацій в умовах BANI-світу, будь-який план має бути адаптивним і гнучким.