ЕВОЛЮЦІЯ ЖУРНАЛІСТИКИ: ФУНКЦІОНАЛЬНО-СТИЛІСТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ БЛОГЕРСТВА - Гнот, Володимир; Дворянин, Парасковія (Інтегровані комунікації, 2025)
В епоху новітніх технологій та глобалізації інформації інтернет-платформи стали не лише майданчиками для обміну думками, але й експрес-каналами для здобуття популярності та впливу. Однією з таких динамічних форм є блогерство – феномен, який пронизує сучасну медіасферу, перетворюючи її звичайні рамки та переписуючи правила гри. Актуальність дослідження зумовлена тим, що за останні роки блогерство стало важливою складовою частиною медіаландшафту, як в інтернет-просторі, так і поза його межами. Мета дослідження – виявити та проаналізувати функціонально-стилістичні трансформації, що відбулися в журналістиці внаслідок розвитку та поширення блогерства як нової форми медіакомунікації. Відповідно до зазначеної мети дослідження нашим завданням є проаналізувати зміни в стилістиці журналістських матеріалів під впливом блогерської комунікації. У дослідженні використано теоретичні методи (аналіз наукової літератури, системний аналіз, контент-аналіз) та емпіричні методи (якісний аналіз текстів, спостереження). Блогерство, на перший погляд, може здатися лише персональним висловлюванням в інтернеті, але його важливість та вплив стали об’єктом ретельного дослідження. Замість традиційних редакцій та журналістських кодексів, блогери взяли на себе роль інформаційних агентів та кураторів власних інтересів. Саме тут виникає перша принципова відмінність блогерства від традиційної журналістики – відсутність ієрархії та вільний доступ до висловлювання своєї точки зору. У контексті новітньої журналістики, де інформаційний потік стрімко розгортається, блогери виступають як невизначений, але впливовий канал, через який події набувають нового виміру. Вони забезпечують не лише власний погляд на справи, але й стають посередниками між подіями та глядачами, пристосовуючи контент до вимог споживача і надаючи йому особистий відтінок.