ТРАНСФОРМАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ СУЧАСНОГО СУСПІЛЬСТВА - Сінько, Андрій (Інтегровані комунікації, 2025)
У статті досліджено різноманітні аспекти інформаційної діяльності в умовах цифрової трансформації. Подано опис трансформації не лише як сукупності технічних змін, а як системного процесу, що впливає на функціонування управлінських, соціальних і комунікаційних інституцій. Опрацьовано наукові праці дослідників, які підтверджують, що цифрові зміни впроваджують нову логіку управління, орієнтовану на відкритість, прозорість і ефективність. На основі проаналізованих досліджень науковців у межах цього дослідження сформульовано таблицю із зазначенням періодизації цифрових перетворень, починаючи з етапу становлення незалежної України. Це дозволяє пояснити значення таких термінів, як «оцифрування», «цифровізація» та «цифрова трансформація». Крім того, в таблиці описано, як технологічний прогрес відображався у змінах комунікаційних інструментів, зокрема у сфері зв’язків з громадськістю. Окремий акцент зроблено на ролі цифрових платформ, які з часом перетворилися на базовий інструмент функціонування інформаційного простору. У межах цього проаналізовано соціальні мережі як інструмент з персоналізованим підходом, що здатний як формувати громадську думку, так і впливати на світогляд конкретної аудиторії. Також в межах цифрової трансформації останніх років розглянуто вплив технологій штучного інтелекту, що активно впроваджується у сферу інформаційної діяльності. Описано інструмент як такий, що може автоматизувати певні процеси взаємодії з аудиторією. Крім того, може долучитись до прийняття управлінських рішень і допомагати формувати новий рівень взаємодії суспільства з інформаційною системою. Загалом йдеться про те, що цифрова трансформація як комплексне явище та один з етапів розвитку сучасного суспільства прямо впливає на принципи побудови комунікаційних процесів. Цілком логічно, що такі зміни провокують появу нових підходів взаємодії в межах інформаційного простору та інструментів для збору, обробки чи донесення інформації.