Журналістика рішень і кросмедіа: концептуальні основи та точки перетину - Подосян, Арсен (Інтегровані комунікації, 2025)
Журналістика рішень є відносно новим підходом у медіа, що протиставляє себе традиційним новинним форматам, орієнтованим на конфлікти та сенсації. Основна ідея цього підходу полягає в тому, щоб не лише повідомляти про проблеми, а й пропонувати їх можливі рішення, аналізувати успішні практики та сприяти конструктивному діалогу в суспільстві. У сучасному інформаційному просторі медіа відіграють ключову роль у формуванні світогляду аудиторії. Традиційні новини часто акцентують увагу на негативних аспектах подій, що може спричиняти зневіру, апатію та підвищення рівня тривожності в суспільстві. Водночас журналістика рішень пропонує інший підхід — висвітлення не лише проблем, а й способів їх подолання. Головна мета дослідження — порівняльний аналіз журналістики рішень і кросмедійних практик як двох інноваційних напрямів сучасної журналістики, з’ясування їх концептуальних відмінностей, точок перетину, викликів впровадження та потенціалу для синергії в умовах цифрової трансформації медіа. Журналістика рішень як концепція виникла у відповідь на зростаючу критику традиційної журналістики, що часто фокусується на негативі, сенсаціях і конфліктах. Дослідники зазначають, що постійний потік негативних новин сприяє «втомі від новин», коли аудиторія відчуває безсилля перед проблемами та втрачає мотивацію до активної громадянської участі. На відміну від цього, журналістика рішень намагається не лише ідентифікувати проблеми, а й досліджувати успішні приклади їх вирішення. Такий підхід дозволяє не лише інформувати громадськість, а й надихати її на дії, сприяючи позитивним соціальним змінам. Отже, результати дослідження підтверджують доцільність подальшого вивчення інтеграційного потенціалу журналістики рішень і кросмедійних практик, зокрема через практичні кейси, редакційні експерименти та міждисциплінарні підходи до підготовки журналістів нового покоління.