Діяльність екоактивістки Ґрети Тунберг у дзеркалі українських і зарубіжних медіа - Мелещенко, Олександр (Інтегровані комунікації, 2025)
У статті з’ясовано особливості екодіяльності Ґрети Тунберг у дзеркалі українських і зарубіжних медіа. Одиночні пікети шведської активістки біля будівлі парламенту в рамках шкільних кліматичних страйків, які звинувачували дорослих у байдужості до покоління Тунберг та закликали до активної протидії глобальному потеплінню та зміні клімату, за короткий час перетворилися на двомільйонний екологічний рух «Fridays For Future» дітей і підлітків Західної Європи, США, Австралії та інших держав. Участь у численних екологічних демонстраціях, промови школярки на кліматичних самітах ООН та на Всесвітньому економічному форумі в Давосі зробили активістку широковідомою. Критика Тунберг політичних лідерів за недостатню увагу боротьбі із кліматичною кризою викликала як її широку підтримку серед світових лідерів, так і гучну критику. Її звинувачували в неуцтві, в озлобленості на світ, у маріонетковості, в нестійкій психічній поведінці, в популізмі. Емоційну амбівалентність, яку шведка викликає в людей, сама Ґрета Тунберг вважає своєю перевагою. Крім цього, вона демонструє політичний потенціал людей із неврологічними особливостями. Вчені позитивно оцінюють діяльність Ґрети Тунберг, відзначаючи її роль як «кліматичного каталізатора» і підсилювача наукового дискурсу про зміну клімату. Вони також визнають її здатність ефективно доносити наукові дані до широкої аудиторії та мобілізувати молодь на кліматичні дії, використовуючи наукові здобутки. Завдяки екодіяльності Ґ. Тунберг уперше в глобальному протестному русі ядром боротьби за майбутнє планети опинилися діти та підлітки. Будучи прикладом для цілого покоління, останнім часом Ґрета Тунберг переживає моральне падіння: замість захисту клімату вона транслює антисемітські гасла на численних протестних пропалестинських акціях.