Формування редакторських вмінь і навичок у майбутніх бібліотекарів під час вивчення дисципліни «Редагування художніх і дитячих видань» - Вернигора, Ніна (Інтегровані комунікації, 2017)
У статті йдеться про методику викладання дисципліни з основ редагування художніх і дитячих видань студентам іншої спеціальності з метою поліпшення їх фахових вмінь і навичок методом занурення у вузькоспеціалізовану нішу інформаційної галузі. Актуальність теми полягає в тому, що дисципліна з редагування художніх і дитячих видань читається безпосередньо тим майбутнім фахівцям, які будуть працювати з книгою: матимуть потребу рецензувати нові видання, укладати списки рекомендованих до прочитання видань, формувати інформаційну базу бібліотечних ресурсів, консультувати читачів бібліотек тощо. А достеменно з’ясувати цінність твору, не заглибившись у його текст, неможливо. Кілька тем дисципліни зосереджені на роботі з текстами дітей-авторів, що також зумовлює актуальність. Адже сама при бібліотеках зазвичай гуртуються творчі діти. Тому здатність працівника бібліотечного закладу, а надто керівника літературної студії, дати дитині-авторові слушну пораду, проконсультувати малого автора надзвичайно цінна. За результатами навчання студент легко орієнтується в будь-якому художньому тексті та може визначити з-поміж інших саме той твір, що має літературно-художню цінність. За темою твору, методом її розкриття, лексичними і синтаксичними конструкціями тексту, студент, який вивчив дисципліну «Редагування художніх і дитячих видань», може визначити, як вік і майстерність автора, так і читацьку аудиторію, якій твір адресується. Таким чином здобуті знання, вміння і навички стануть в пригоді бібліотечним працівникам під час рецензування нових надходжень, аналізу книгознавчих процесів, розвитку інформаційної інфраструктури бібліотечної справи. Знадобляться набуті знання й у практичній роботі під час обслуговування відвідувачів бібліотечного закладу. DOI: https://doi.org/10.28925/2524-2644.2017.3.5