Комунікативна стратегія м. Києва: зумовлена потреба та основні засади формування - Гузенко, Тетяна (Інтегровані комунікації, 2018)
Комунікації між органами місцевого самоврядування та громадськістю – важливий складник демократичного розвитку держави, становлення й поступу громадянського суспільства та соціально й політично активного громадянина. Революція Гідності 2014 р. активізувала українське суспільство, сприяла виникненню нових активних місцевих соціумів, які до цього майже не були представлені в політичному житті держави та фактично не були залучені до процесу підготовки і прийняття управлінських рішень на всіх рівнях суспільного життя. Відбувається злам усталеної системи взаємовідносин місцевої влади та громадськості, що дає потужний поштовх для пошуку нових моделей взаємодії та активного залучення у процес прийняття рішень щодо місцевого розвитку соціально активних громадян, громадських об’єднань і суспільних груп. У цьому контексті надзвичайно актуальною є потреба вибудовування ефективної системи взаємодії та забезпечення органами місцевого самоврядування ефективних зв’язків із громадськістю, запровадження європейських стандартів комунікації «влада суспільство», адже саме вони є релевантним чинником легітимізації управлінських рішень та забезпечують створення умов для реальної участі населення у формуванні й реалізації державної політики, насамперед у сфері місцевого самоврядування. У статті досліджуються питання розвитку нового для українського суспільства та органів державної влади та органів місцевого самоврядування соціального інституту – комунікацій з громадськістю –забезпечення зв’язку з місцевими громадами та створення умов щодо їх реальної участі у вирішенні місцевих проблем, конкретизації понятійного апарату, принципів і правил інституціонального аналізу, розробки системи критеріїв оцінки ефективності використовуваних в органах місцевого самоврядування стратегічних моделей комунікації з громадськістю.