Особливості й умови діяльності книжкових видавництв України у сучасному медіапросторі - Єжижанська, Тетяна (Інтегровані комунікації, 2018)
В інформаційному суспільстві змінюється статус інформації: ця головна цінність земної цивілізації стає важливим ресурсом соціально-економічного, технологічного і культурного розвитку. Стрімкий розвиток віртуальних технологій і зростання кількості інтернет-користувачів в Україні і світі ставлять нові вимоги до комунікації кожної організації. Книговидавництва теж зобов’язані реагувати на ці процеси. Однак праць, присвячених безпосередньо комунікації видавничої організації у сучасному медіапросторі, в Україні й досі бракує. З’ясування особливостей та умов діяльності книжкових видавництв України у сучасному медіапросторі є на сьогодні важливим питанням, що й становить мету цієї статті. У статті досліджується особливості й умови діяльності книжкових видавництв України у сучасному медіапросторі. Аналізується література та джерела з цієї проблематики, окреслюються теоретичні та практичні можливості врахування тенденцій у світі сучасних медіау PR-діяльності книговидавництв. Визначаються перспективи подальшого наукового вивчення та практичного використання PR-комунікацій у діяльності видавництв. Аналіз актуальних змін сучасного інформаційного простору дозволяє зафіксувати загальні тенденції: формується нова суб’єктна й об’єктна сфери;розширюється кількість суб’єктів; створюються нові формати взаємодії всередині системи комунікацій організації і в соціумі загалом. Тобто РR-комунікація видавництва ускладнюється, з’являються нові елементи, такі як активна аудиторія, соціальні мережі як канали комунікації, промо-акції в Інтернеті та інші. РR-комунікації в інтернет-просторі є найбільш ефективним і недорогим інструментом взаємодії видавництва з активними аудиторіями. Отже, активізація РR-комунікації у сучасному медіапросторі пов’язана із появою новітніх інформаційних технологій, електронних ЗМІ, з розвитком світової мережі Інтернет. Використання електронних каналів Інтернету для комунікації з цільовою аудиторією видавничих організацій має певні переваги порівняно з традиційними ЗМІ. Водночас варто враховувати інформаційну перенасиченість медіапростору, що ускладнює шлях РR- повідомлень книговидавництв до читача.