Види періодичних видань у оновленому ДСТУ 3017 «Видання. Основні види. Терміни та визначення»: питання, які залишилися відкритими - Харитоненко, Олена (Інтегровані комунікації, 2018)
Першого липня 2016 р. набув чинності новий ДСТУ 3017: 2015 «Видання. Основні види. Терміни та визначення». Як і в попередньому стандарті 1995 р., в ньому представлена класифікація і періодичних, і неперіодичних видань. Предметом дослідження в цій публікації стали особливості вітчизняної стандартизації видів періодичних видань. У статті проаналізовано класифікацію періодичних видань, відображену в оновленому ДСТУ 3017. Мета статті – окреслити позитивні нововведення в стандарті та привернути увагу науковців до спірних питань представленої класифікації. Як безперечні досягнення визнані: коректність визначень поданих понять; розширення та ієрархізованість типологічних рядів; наявність рекомендованих і нерекомендованих для вживання термінів-синонімів. До основних недоліків віднесені: відсутність класифікацій періодичних видань за низкою критеріїв (читацьке призначення, місце випуску і сфера розповсюдження, характер експонування, тип оформлення, характеристика видавця); відсутність рекомендацій щодо порядку опису типологічної характеристики видання у вихідних відомостях; неврахування результатів сучасних досліджень із типології періодичних видань; часткова невідповідність представлених типологічних рядів періодичних видань реальному стану речей в галузі випуску періодики в країні (невизначеність і суперечливість статусу інформаційних і аналітичних газет і журналів, мистецьких періодичних видань, серійних видань тощо); неповнота дефініції серіального видання і необґрунтованість терміну «загальнополітична газета» (поряд із термінами «соціально-політичне видання» і «соціально-політичний журнал»).