Роль рекламної діяльності в підвищенні конкурентоспроможності вищих навчальних закладів України - Горбенко, Наталія (Інтегровані комунікації, 2016)
У статті розкрито сутність та роль рекламної діяльності вищих навчальних закладів з підвищення їх конкурентоспроможності на ринку освітніх послуг. Зокрема, звернено увагу на недостатню наукову розробку даної проблеми, з одного боку, й очевидне важливе значення забезпечення конкурентоспроможності ВНЗ в сучасних умовах, з іншого. Розкрито сутність та особливості конкуренції та конкурентоспроможності ВНЗ, наведено прийоми підвищення конкурентоспроможності освітніх послуг, реалізація яких передбачає здійснення вищим навчальним закладом рекламної діяльності. З’ясовано, що у сфері освітніх послуг рекламна діяльність повинна будуватися відповідно до принципів гнучкості, комплексності та адаптивності, а її основою повинно стати прагнення до якіснішого, ніж у конкурентів, задоволення потреб різних цільових аудиторій шляхом просування широкого переліку програм. Наголошено, що реклама з діяльності, супутньої матеріальному виробництву, перетворюється на сферу виробництва рекламних образів (іміджів). Зроблено висновок, що при організації рекламної діяльності ВНЗ повинна бути забезпечена єдність цілей і завдань рекламної діяльності ВНЗ, що передбачає розробку та реалізацію стратегії його рекламної діяльності, яка дасть змогу зберегти і розвинути його єдиний освітній простір відповідно до вимог сучасного етапу розвитку країни.