Загрози свободі слова з боку диктаторських режимів (на матеріалах незалежних ЗМІ Росії) - Карась, Максим (Інтегровані комунікації, 2022)
У статті розглянуто процес нищення вільних медіа Росії у 2022 році. Автор зосереджує увагу на способах протидії цензурі мас-медіа в контексті світових тенденцій. Зокрема, проаналізовано матеріали незалежних дослідників і міжнародних організацій.Зазначається, що хоча цензурні утиски значно впливають на процес зменшення аудиторії і навіть повного припинення функціонування засобу масової інформації, загалом опозиційні медіа мають можливості сталого розвитку. Проаналізовано комплекс соціально-комунікативних, технологічних, юридичних та інших засобів, що допомагають незалежним медіа, професіоналам з Росії, у всебічному і об’єктивному інформуванні аудиторії.Встановлено, що в путінській Росії функціонують десятки незалежних опозиційних медіа. З лютого 2022 року їхня традиційна аудиторія частково скоротилася, але за «ефектом маятника» матеріали сотень незалежних журналістів перебувають у центрі суспільної уваги за рахунок розширення аудиторії у соціальних мережах. Докладно розглянуто приклади онлайн-видань «Бумага» і «Новая вкладка».Зроблено висновок про те, що незалежна ринкова медійна індустрія країни буде повільно і некритично скорочуватися і надалі, проте медійні процеси будуть продовжувати розвиток відповідно до європейських і світових тенденцій.