Наукова література 2010-х рр. про теорію і практику рекламита зв’язків з громадськістю - Афанасьєв , Ілля; Ільїнова, Олександра (Інтегровані комунікації, 2021)
У статті висвітлюються основні глобальні тенденції наукового пошуку 2010-х рр. у галузі реклами та зв’язків з громадськістю. З цією метою проаналізовано зміст найвпливовіших наукових і навчальних видань із цієї проблематики за 2010–2019 рр., проведено порівняльний аналіз наукових статей за 2008–2009 рр. і 2019–2020 рр. та виявлено відмінності матеріалів науковців наприкінці двох десятиріч.Установлено, що науковий апарат семіотики, семіотика маркетингу, комерційна семіотика, соціосеміотичний, семіопрагматичний та інші семіотичні підходи активно застосовувалися для досліджень у різних сферах. Бізнес-кейси та загальні закономірності розвитку реклами і PR часто були об’єктами академічного розгляду як складники ширшої й дуже актуальної проблематики: Big Data, штучний інтелект, соціальні інтернет-мережі, Інтернет речей, нейромаркетинг, діджитал-події, суспільний інтерес, різноманітні завдання й види об’єктно-орієнтованих методів. Важливе значення мали дослідження на основі концепцій медіатизації, постреклами, алгоритмічного капіталізму. Активно розвивалася тема рекламної грамотності як елемента медіаграмотності. Протягом 2010-х рр. фокус уваги науковців щодо питань реклами та зв’язків з громадськістю змістився із загальнотеоретичного аналізу креативності в бік цифрових комунікацій. Одними з найпопулярніших предметів досліджень стали інфлюенсери та лідери думки в цифрових соціальних мережах.