Тенденції досліджень у бібліотекознавстві в українській та європейській науці - Стамбол, Ігор (Інтегровані комунікації, 2021)
Бібліотекознавчі наукові дослідження лише зрідка ставали основою книжкових видань. Саме тому пропонована стаття базується лише на кількох десятках книг, які вийшли друком упродовж п’яти останніх років. Українські видання такого напряму дуже консервативні за тематикою і здебільшого стосуються історії бібліотек чи бібліотечної справи, а також описів різноманітних фондів та збірок. Винятком є харківське видання, що стосується бібліотечної журналістики, та практичний посібник Галини Швецової-Водки, яка є одним із провідних авторів у напрямі бібліотечних студій. Огляд бібліотекознавчої літератури здійснено з використанням електронних каталогів Польщі і Чехії, чим можна пояснити певний ухил проаналізованої літератури в бік національних особливостей цих країн. Що ж стосується європейських видань цього напряму, то їх значно більше і вони різноманітніші за тематикою, хоча переважно зосереджені на історичних та фондознавчих аспектах. Більшість із них вже у назві містять згадку про бібліотеки та інтригують, наприклад: британське видання “Libraries and reading : intellectual disability and the extent of library diversity” («Бібліотеки і читання: інтелектуальна неспроможність та ступінь різноманітності бібліотек») або польська книга «Biblioteka w chmurze czy chmury nad biblioteką» («Бібліотека в хмарах чи хмари над бібліотеками»), в якій автори намагаються вирішити актуальні проблеми сучасних бібліотек. Також в європейській бібліотечній науці останніх років можна натрапити на інноваційні теми досліджень, які, зокрема, стосуються створення умов для користування бібліотечними фондами осіб із хворобою Альцгеймера, зосереджені на професії бібліотекаря в Чеській Республіці («Knihovna v mém životě: rozhovory s lidmi, kteří svůj život spojili s knihovnou» («Бібліотека в моєму житті: розмови з людьми, які своє життя поєднали з бібліотекою»)) або досвіді читачів бібліотек у Великій Британії.