Українські січові стрільці та їх роль у зародженні національної військової фотожурналістики - Ратушний, Роман (Інтегровані комунікації, 2021)
Дослідження має на меті розкрити ще одну цікаву сторінку з історії легіону Українських січових стрільців, який був сформований напередодні Першої світової війни. Крім того, що усуси стали власне фундаментом для побудови української армії, вони вклали багато зусиль у справу популяризації військової звитяги. Ними були створені тематичні малярські полотна, рисунки, скульптури, пісні, зокрема й фотознімки. Автор цієї розвідки переконаний, що саме Українські січові стрільці стали основним фактором зародження української військової журналістики. Адже утворення цього національного військового з’єднання стимулювало не лише відродження української армії назагал, але й зумовило консолідацію галицької інтелігенції в напрямку виникнення української військової фотожурналістики.Роботи фотографів того часу, а правильніше було б говорити про фотожурналістів, стали неоціненним скарбом для популяризації історії України. Світлини стали документальним свідченням відродження української армії. Головне завдання фотографії — зупинити момент життя, задокументувати до найменших дрібниць подію, що відбулась, і дати можливість глядачу стати свідком миттєвості. В цьому основна перевага фотознімка перед іншими жанрами журналістики. Фотожурналісти, а це були легіонери усуси, відмінно справились з нелегким завданням. Підсумком їх роботи став фотоальбом «Українські січові стрільці», який було приурочено з нагоди 20-річчя створення легіону Українських січових стрільців та видано НТШ у Львові 1935року. Причому помітно, що всі напрацювання фотожурналістики, яка творилася в похідних умовах 100 років тому, активно використовуються у наші дні. Військовий конфлікт з Росією, боротьба за свою незалежність вимагає цілеспрямованої роботи у справі пропаганди і правдивого показу подій, що відбуваються сьогодні на сході нашої держави — на Донеччині й Луганщині. Досвід наших попередників-журналістів має бути врахований і використовуватися сьогодні за допомогою цифрових технологій та новітніх засобів подачі інформації — телебачення й інтернет-мережі.