Лідер громадської думки в умовах повномасштабної війни (на прикладі Маші Єфросініної) - Афанасьєв , Ілля; Арутюнян, Анастасія (Інтегровані комунікації, 2022)
Стаття присвячена дослідженню змін у поведінці української телеведучої Маші Єфросініної, пов’язаних із російсько-українською війною. До повномасштабної війни Маша Єфросініна була відома як позитивна, оптимістична та доброзичлива особистість. Вона часто висловлювалась на тему щастя і благополуччя, займалася благодійністю та підтримувала жінок. Під час війни поведінка Єфросініної кардинально змінилася. Ця інфлюенсерка стала більш емоційною, часто виявляла гнів, агресію та обурення. Вона не соромилася висловлювати свою позицію щодо війни та закликала російських громадян виходити на мітинги проти путінської антиукраїнської агресії. Автори статті пояснюють зміну поведінки Єфросініної впливом травматичних воєнно-політичних подій. Війна викликала в неї сильний стрес, який призвів до зміни її емоційного, психологічного стану та поведінки. Окрім того, автори статті стверджують, що війна значно посилила в Єфросініній лідерські якості. Телеведуча стала громадською активісткою та ініціаторкою багатьох благодійних проєктів. Таким чином, у статті простежено вплив травматичних воєнно-політичних подій на особистість і публічну поведінку медіаперсон, формування нових якостей та можливостей впливу на громадську думку.