МЕДІАКОМУНІКАЦІЇ В ІНФОРМАЦІЙНІЙ СТРАТЕГІЇ ІНТЕГРАЦЇ УКРАЇНИ ДО ЄС - Новохатько, Леонід (Інтегровані комунікації, 2024)
Стаття присвячена значенню та ролі медіакомунікацій у євроінтеграційних процесах України. Тема інтеграції України до Європейського Союзу є ключовою не лише для політичних, економічних, безпекових, гуманітарних аспектів життєдіяльності держави, а й для національного медіапростору. Підтверджено важливість інформаційно-комунікаційної складової для досягнення стратегічних цілей. Визначено функції медіакомунікацій в контексті євроінтеграції України. Проаналізовано інформаційно-аналітичну діяльність українських медіа в національному медіапросторі на шляху країни до ЄС. Зосереджено увагу також на проблемних питаннях висвітлення теми євроінтеграції. Проведено контент-аналіз моніторингу світових медіа на предмет актуальності досліджуваної проблеми за допомогою платформи Media Cloud. Серед ресурсів, які брались до уваги у проведеному аналізі, є всі світові глобальні медіа англійською мовою, також національні медіа США, Великобританії, Франції.Результати проведеного контент-аналізу дозволили дійти висновку, що тема інтеграції України до ЄС є актуальною для сучасних міжнародних відносин та активно висвітлюється світовими медіа. Членство України в ЄС переважно пов’язується, асоціюється саме з російською агресією проти України і початком повномасштабного вторгнення. З плином часу темі євроінтеграції медіа приділяють не менше уваги. Новий потужний сплеск медійної активності відбувся у зв’язку з початком переговорів у червні 2024 року представників України та представників урядів 27 країн ЄС про членство. Висока активність світових медіа у висвітленні євроінтеграційних прагнень України свідчить про підтримку та інтерес до України у світового співтовариства.