ВИКЛИКИ ДЛЯ СВОБОДИ СЛОВА ТА БЕЗПЕКИ ЖУРНАЛІСТИКИ В УКРАЇНІ - Піскорська, Галина (Інтегровані комунікації, 2024)
Це дослідження оцінює небезпеки та виклики, з якими стикаються журналісти в Україні під час повномасштабної війни Росії. Війна та введення воєнного стану, спрямовані на забезпечення національної безпеки, обмежили оперативні можливості та свободу медіа. Незалежні медіа стикаються із серйозними загрозами для життя та роботи журналістів на окупованих територіях. Крім того, українська влада подекуди перешкоджає журналістській діяльності, обмежуючи доступ і контролюючи інформацію та переслідуючи журналістів-розслідувачів. Автор разом із представниками журналістської спільноти та західними партнерами стверджує, що нині монополізація державою єдиного каналу новин в Україні є невиправданою. Це дослідження має на меті сприяти ширшому обговоренню внутрішніх загроз, які медіа можуть становити для національної безпеки, а також обґрунтування введення обмежень на свободу слова під час війни. Поширена думка, що якісне журналістське розслідування, особливо під час конфлікту, відіграє вирішальну роль у забезпеченні громадського контролю за діями влади. Така журналістика змушує владу діяти більш відповідально, сприяє зменшенню корупції та полегшує прийняття важливих рішень для добробуту нації. Незважаючи на обмеження, накладені війною, вільні та незалежні медіа в Україні продовжували працювати, підтримуючи високі стандарти своєї роботи. Попередній аналіз наукових джерел виявляє відсутність комплексних досліджень з цієї теми. Розглядаються окремі роботи вчених, які частково висвітлюють це питання. Безпека журналістської діяльності та свобода слова документуються практиками та спеціалізованими міжнародними організаціями. Дослідження використовує різні методи, включаючи аналіз, спостереження, опис, порівняльний аналіз, аналітичну та синтетичну обробку інформації, узагальнення та систематизацію. Підкреслюється необхідність продовження зусиль українських медіа, підтримуваних партнерами, для захисту права на свободу слова та інформації.