УКРАЇНСЬКІ МАСМЕДІА 1941–2009 РР. ПРО РУЙНУВАННЯ ХРЕЩАТИКА У ВЕРЕСНІ 1941 РОКУ - Афанасьєв, Ілля (Інтегровані комунікації, 2025)
У 2022–2025 рр. численні повітряні атаки, націлені на Київ, призвели до загибелі багатьох киян, руйнування та пошкодження сотень будівель цивільного призначення. На тлі цих бойових дій більш актуально виглядають сучасні масмедійні публікації, присвячені подібним подіям минулого. Інтересу до теми руйнування у вересні 1941 р. Хрещатика щороку поновлюється у сотнях українських масмедіа. Робота з історичним матеріалом потребує високого рівня кваліфікації журналіста, але такої кваліфікації бракує в українській журналістиці. Метою дослідження є створення фактчекінгового інструменту для масмедійних повідомлень про руйнування київського середмістя (вересень 1941 р.). У статті проаналізовано публікації українських масмедіа 1941–2009-х рр. про хід і результати вибухів і пожеж, які сталися у вересні 1941 р. у середмісті Києва, зокрема на вулиці Хрещатик та прилеглих до неї кварталах, унаслідок дій радянських диверсантів. Спираючись на цю аналітику, а також на поширені в 1910-ті рр. характеристики туристичних ресурсів Києва, автор запропонував власний погляд на втрати архітектурної спадщини міста, висунув і обґрунтував гіпотезу щодо кількості жертв цивільного населення. Виявлено ключові, найбільш впливові українські масмедійні публікації 1941–2009-х рр. на тему руйнування Хрещатика (подій вересня 1941 р.), встановлено ступінь відповідності масмедійних оцінок історичним фактам. Дослідження здійснено методами перехресної перевірки, пошуку додаткових свідчень, підтверджень, із пріоритетністю фотографій та карт як джерел інформації, з урахуванням обставин створення кожного тексту, мотивації авторів. Надано відповідні практичні рекомендацій для науковців, освітян, журналістів та інших лідерів громадської думки.