Медіапростір України 2022–2024 років: виклики трансформації - Дармостук, Ігор (Інтегровані комунікації, 2025)
У статті досліджено трансформацію українського медіапростору у 2022–2024 роках, що охоплює друковані, цифрові й соціальні медіа, які формують інформаційну картину в умовах воєнного часу. Зокрема, зосереджено увагу на зміні тематики контенту, адаптації медіа до нових інформаційних викликів, появі нових аудиторних груп та впливі медіатравм на споживчі звички українців. На основі огляду наукових праць, соціологічних розвідок, аналітичних звітів розроблено методологічний підхід, що дає змогу оцінити динаміку змін у медіаповедінці українців, а також механізми пристосування медіа до нових реалій. Зафіксовано глибокі трансформації в медіаспоживанні, що зумовлені війною, які поступово зменшують зацікавлення воєнною тематикою, послаблюють зростання попиту на соціальні, економічні й розважальні теми, а також призводять до переорієнтації великої частини аудиторії на альтернативні платформи, насамперед телеграм. Дослідження засвідчило, що з кожним роком великої війни українці все менше споживають контент про бойові дії, поступово перемикаючи увагу на більш легкі теми. Аналітичний контент, пов’язаний з економікою, відбудовою, соціальними проблемами, що був майже непомітним у 2022 році, у 2023–2024 рр. набував усе більше аудиторної ваги. Акцентовано на тому, що телеграм став основною платформою для споживання інформації, завдяки мобільності та персоналізації контенту, натомість традиційні медіа постали перед кризою довіри та зміною моделей взаємодії з аудиторією. Зазначено, що відсутність системного аналізу цих змін ускладнює адаптацію українських медіа до нових умов, зокрема у виборі ефективних стратегій комунікації, формуванні довіри аудиторії та розробленні контенту, увідповідненого з актуальними інформаційними потребами суспільства. Зауважено, що інформаційні виклики загострюються через обмежений доступ до незалежних джерел в окупованих регіонах. Це вимагає від українських медіа балансування між оперативністю, достовірністю та змінами в інформаційних запитах суспільства.