Платформізація як наукова проблема - Боборикін, Андрій (Інтегровані комунікації, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена всеосяжним трансформаційним впливом цифрових платформ на економічне, соціальне та культурне життя, що робить платформізацію критичною науковою проблемою. У статті стверджується, що платформізація вимагає систематичного міждисциплінарного дослідження. Аналіз останніх досліджень і публікацій у галузях критичних медіадосліджень, політичної економії, досліджень програмного забезпечення, управління та досліджень культури (зокрема праць Т. Гіллеспі, А. Гельмонд, Х. ван Дейк, Н. Срнічека) дозволив концептуалізувати платформізацію як проникнення інфраструктури, економічних процесів та управлінських структур платформ у різні сфери суспільства та реорганізацію культурних практик навколо них. Метою статті є визначення та концептуалізація платформізації як самостійної наукової проблеми. Для досягнення мети застосовано комплекс загальнонаукових методів: огляд та аналіз наукової літератури, концептуальний аналіз, синтез та узагальнення. У результаті дослідження визначено чотири ключові, взаємопов’язані виміри платформізації: інфраструктурний (датафікація, алгоритмічна курація, еволюція платформ), економічний (багатосторонні ринки, платформний капіталізм, видобуток даних, платформна праця), управлінський (приватне встановлення правил, модерація контенту, регуляторна політика) та соціокультурний (трансформація культурного виробництва, соціальна логіка). Доведено, що платформи здійснюють особливу форму влади, фундаментально переформатовуючи соціальні та економічні відносини. Висвітлено значні методологічні виклики (непрозорість, динамічність, доступ до даних, потреба в міждисциплінарності). У висновках наголошено на необхідності розробки цілісної дослідницької програми для розуміння влади платформ, її суспільних наслідків та узгодження розвитку платформ із суспільними цінностями, враховуючи фрагментарність поточних досліджень та швидку еволюцію самих платформ.