Модель «скринька Поттера» як інструмент етичного обґрунтування журналістських рішень в умовах війни - Улибін, Віталій (Інтегровані комунікації, 2025)
У статті розглянуто застосування моделі морального аналізу «скринька Поттера» як методологічного орієнтира для етичного прийняття рішень у журналістській практиці. Наголошено на необхідності переосмислення традиційних підходів до етики в медіа та адаптації наявних моделей до сучасного інформаційного середовища. У дослідженні здійснено порівняльний аналіз моделі «скринька Поттера» з Кодексом етики Обʼєднання професійних журналістів (SPJ), в результаті якого виявлено глибинну кореляцію між етапами моделі та принципами етичної журналістики. Деталізовано кожен із чотирьох етапів моделі (опис ситуації, ідентифікація цінностей, аналіз етичних принципів, визначення лояльностей), а також проаналізовано застосування провідних етичних теорій — утилітаризму, деонтології, «золотої середини» та теорії агапе — у журналістському контексті. Автори наголошують, що модель «скринька Поттера» має значний потенціал як інструмент професійної саморефлексії та прийняття обґрунтованих рішень в умовах етичної невизначеності. Її використання дозволяє структуровано аналізувати моральні дилеми, не нав’язуючи єдиного «правильного» рішення, що є особливо важливим в умовах інформаційної війни та суспільної поляризації. Результати дослідження можуть бути використані як теоретична база для подальших наукових розвідок у сфері етики журналістики, так і в практичній підготовці журналістів до професійної діяльності в умовах підвищеної морально-етичної відповідальності.