Сучасні тенденції розвитку світового книговидання: освітній аспект - Шпак, Віктор (Інтегровані комунікації, 2025)
Нині світове книговидання зазнає значних трансформацій, особливо в освітньому секторі. Насамперед, це наслідки широкої цифровізації зі зміною споживчих моделей і викликів, пов’язаних з доступністю та якістю контенту. Метою пропонованої статті є аналіз наявних тенденцій, які формують ринок освітнього книговидання. Основними завданнями дослідження було висвітлити стан і розвиток видання навчальної та методичної літератури в різних країнах світу, виявити його розмаїття та спільні ознаки, позиціювати українські здобутки в цій царині. Наукова розвідка ґрунтується на джерелознавчому аналізі із застосуванням загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, зокрема дедукції та індукції, у поєднанні зі способами математичної статистики та аналогії. Науковою новизною статті є виявлення підходів до освітнього сегмента видавничої галузі в різних країнах світу, його місця в дохідній частині економік та тенденцій розвитку. Встановлено, що освітній напрям у видавничій сфері є одним із основних у провідних країнах світу. Характерною тенденцією є домінування електронних підручників та інтерактивних навчальних матеріалів, які поступово витісняють традиційні друковані видання, хоча їхня частка у загальному виторзі залишається незначною. Ринок освітніх технологій (EdTech) зберігає величезний потенціал і швидко розвивається, даючи змогу персоналізації навчання, швидкого оновлення інформації та інтеграції мультимедійних елементів. Досліджено нові бізнес-моделі, зокрема підписки, та відкриті освітні ресурси, які пропонують альтернативи традиційній комерційній публікації. Зроблено також висновок, що сучасне світове освітнє книговидання постає як рушійна сила інновацій в освіті, але його успіх залежить від вирішення соціально-економічних і технологічних проблем. В Україні освітня література залишається, завдяки відновленню державного замовлення на підручники, ключовим сегментом видавничого ринку. Проте наразі галузь поступається світовим лідерам у швидкості цифрової трансформації та просуванні моделі SaaS у сфері EdTech тощо.