Опубліковані тексти як матеріал для занять з редагування - Ріпей, Марія (Інтегровані комунікації, 2025)
Розглянуто газетні публікації та публікації на сайтах як матеріал для занять з вибіркової дисципліни «Сам собі редактор». Досліджуючи текст як цілісність і його окремі компоненти, головну увагу зосереджуємо на правці заголовкового комплексу й основного тексту, аналізуємо дотримання видавничих і мовних норм, наголошуємо на «плюсах», виявляємо й виправляємо «мінуси», виокремлюємо типові помилки, подаємо пропозиції щодо їх усунення, зазначаємо переваги відредагованих варіантів. Акцентуємо на великому значенні заголовка у сприйнятті, розумінні та інтерпретації тексту, важливості ретельного добору заголовків, а також на смисловій ролі кожного рядка заголовка, на правильному розподілі заголовка на рядки, чи досягнуто виразності й результативності заголовка (чи не закінчується рядок заголовка прийменником або сполучником, прислівником або займенником, часткою «не»), чи не порушується ясність читацького сприйняття (чи власні імена або ініціали й прізвища подано в одному рядку). Аналізуючи основний текст публікацій, значну увагу зосереджуємо на послідовності викладу, правильному написанні дефісів і тире, однаковому накресленні лапок, однотипності подання власних назв, наведенні римських і арабських цифр, цифр із нарощенням, написанні цифри на початку речення, після крапки (що ускладнює сприйняття тексту), мові викладу, зокрема усуненні росіянізмів, уникненні повторень слів тощо. Опрацьовуючи публікації, студенти мають змогу набувати навичок редакторської правки тексту. Виявлення випадків неправильного написання, їх аналіз і наведення правильних відповідників сприяють усуненню видавничих та мовних огріхів, кращому запам’ятовуванню нормативного вживання.