Семантична трансформація фразеологізмів у сучасному українському та польському медіадискурсі - Мирошніченко, Ілона; Файчук, Тетяна; Файчук, Ліна (Інтегровані комунікації, 2025)
У статті досліджуються фразеологізми боксерського походження «удар нижче пояса» (пол. “cios poniżej pasa”) та «покласти на лопатки» (пол. “położyć na łopatki”, “leżeć na obie łopatki”) у сучасних українських та польських медіа. Фразеологізми демонструють багатопланову семантичну трансформацію в медійному дискурсі. У спортивному контексті вони зберігають буквальне значення, пов’язане з контактними видами спорту, позначаючи заборонені удари нижче пояса, що призводять до травм, дискваліфікацій або зупинки бою, а медіа акцентують увагу на фізичних наслідках для спортсмена. У переносному значенні вирази застосовуються в політиці, соціальному, економічному та міжнародному дискурсі для позначення несправедливих, провокативних або емоційно маніпулятивних дій, атак на репутацію, авторитет чи морально-психологічну вразливість адресата. У політичних заголовках фраземи персоналізують конфлікти, підкреслюють безкомпромісність суперництва, створюють емоційний ефект та акцентують ризики й наслідки стратегій учасників. В економічних матеріалах вони трансформують негативний вплив рішень на громадян у наочну метафору «удар по бюджету». У польських спортивних медіа фразеологізми підкреслюють несправедливі або маніпулятивні дії фанатів і керівництва клубів, переносячи сенс фізичної поразки на символічний рівень етичних і тактичних порушень. Фраземи «покласти на лопатки» та «удар нижче пояса» слугують універсальним засобом емоційного, риторичного та публіцистичного підсилення тексту, зберігаючи зв’язок із початковим спортивним значенням і демонструючи гнучкість у медійному та соціокультурному контексті. Їх використання дозволяє медіа створювати експресивні, динамічні заголовки, що привертають увагу та підсилюють сенсаційність матеріалу.