Психологічний аналіз детермінант інтернет-залежності - Камінська, Ольга (Інтегровані комунікації, 2018)
Стаття присвячена аналізу детермінант виникнення інтернет-залежності, чинників, що найбільшою мірою впливають на появу проявів узалежненої поведінки та зумовлюють деформацію особистості. Аналізуються особистісні, соціально-психологічні та специфічні фактори, здатні спровокувати появу інтернет-залежності. В статті подаються результати власного емпіричного дослідження, проведеного на групі осіб раннього юнацького віку, з метою виявлення детермінант інтернет-залежності. Встановлено, що найбільш значущими особистісними чинниками, що провокують появу адикції, є висока тривожність, низька самооцінка, негативне самоставлення, низький комунікативний потенціал, агресивність, конфліктність, емоційна неврівноваженість. До соціально-психологічних детермінант віднесено самотність та соціальну дезадаптацію, а до специфічних – виховання за типом гіперопіки. За результатами емпіричного дослідження описані підходи до розуміння тих причин, що сприяють формуванню інтернет-залежності та розділено їх на декілька груп: індивідуально-психологічні, соціально-психологічні та властивості інтернет-середовища. нників взаємопов’язані між собою та комплексно впливають на особистість. Виділено напрями корекції інтернет-залежності в ранньому юнацькому віці: вироблення стійкої «Я-концепції», що усуває потребу в створенні віртуального «Я-образу»; зниження агресивності та конфліктності; сімейне консультування з метою оптимізації стосунків в родині та вироблення більш оптимального стилю виховання.